dilluns, 2 de maig del 2016

De Xipre a València.
El braç de Sant Jordi.

Encara que amb una setmana de retard, aquest nou article tractarà sobre una de les tantes relíquies de sant Jordi, que es conserven a la catedral de València.

La seva vinguda a terres valencianes és al mateix temps que el conjunt de reliquiaris que porta el rei Alfons el Magnànim el 1437, primerament al Palau del Reial i després a la Seu. El motiu de la donació del monarca es deu a un dipòsit que ell mateix va sol·licitar al Capítol catedralici per les guerres a Nàpols.

Reliquiari del braç de sant Jordi de la reina
de Xipre. Fotografia de Alberto Saiz ©
Amb anterioritat, aquesta peça va ser donada a la fi del segle XIV – 1377 – per la reina Leonor d’Aragó i de Foix (1333-1417), reina de Xipre  a Pere IV el Cerimoniós (1319-1387), cosins germans. Tot açò queda corroborat per la carta que es va enviar en companyia de la citada peça i que avui es conserva a l’arxiu de la catedral[1]. Pel que respecta al seu autor,  Joan Gavara[2], fa referencia a l’argenter Pere Bernés. Tanmateix, aquesta possibilitat que ràpidament descartada quan  l’especialista Catalina Martin Lloris[3] situa a l’autor, entre 1364 i la fi del segle, a la ciutat de València treballant per la Seu en l’elaboració del retaule major i sense tindre constància que el reliquiari viatjara abans del 1437.

Descriptivament la peça a sofert els avatars de les guerres al llarg de la seva extensa existència. L’aspecte actual és el resultat posterior a l’avarícia de la Guerra de la Independència, quan una gran quantitat d’argent i d’or fou fos per creació de moneda. El fet que es conserve la mà i l’encapsulament de l’os del braç és per què conserva les relíquies del propi sant. En les dècades posteriors a la contesa bèl·lica es van adequar les peces a reliquiaris de fusta daurada o platejada, com aquest.
Però tranquils!! Si voleu saber com era antigament, continueu llegint el que ve a continuació. Mitjançant la documentació conservada i altre reliquiari del mateix sant i tipologia, ho esbrinarem.
Com qualsevol peça d’argenteria que hi resguarda una part del braç i de la mà, en aquest cas, tindrà la forma que anatòmicament li correspon. 
Començant per la base,  es sap que el material que es va emprar era argent daurat amb quatre esmalts representant els escuts de la casa reial d’Aragó i els del rei de Xipre. Si realment volguérem fer-nos una idea, observaríem el reliquiari de la Verònica i l’altre braç de sant Jordi, ambdós conservats al tresor de la Seu.
La següent part, també d’argent daurat, és la que tindria funció de receptacle per l’os més gran. D’aquesta ens queda una resta a sota de la monyica de la mà, la qual emularia la cota de malla que portaria un cavaller. La seva forma seria cònica i portaria prop de la base una figura de fosa del mateix sant, al igual que es conserva en l’altre reliquiaris.
L’ultima part és la mà, en posició de beneir,  amb el color de l’argent sense daurar i que en el moment de les últimes restauracions es va veure que tenia un segell en el seu interior, en la base de la mà. Allí trobaríem les restants relíquies i que fan referència els inventaris.
Per acabar, la relíquia de l’os del braç la tenim encapsulada per unes peces d’or amb esmalts excavats o champlevé,  units per unes tires fines amb una inscripció – de tipologia gòtica –  que ens narra a qui pertanyia i qui fou el seu receptor.
Reliquia del braç de sant Jordi.  A les tires més fines tenim l'inscripció baix transcrita i a les capsules dels extrems els citats esmalts. Fotografia de Alberto Saiz ©.
    “Aquest es un tros de braç del gloriós sant Jordi, la qual va transmetre la reina de Xipre, Leonor, al senyor Pere III, Rey d’Aragó a Barcelona, el set de desembre de l’any de la Nativitat de Nostre Senyor mil trescents setanta set”.
Els escuts de les famílies reials els trobarem, també,  a petita escala, junt una exquisida representació de sant Jordi.

Respecte al sant i la Corona d’Aragó, el seu lligam devocional es patent des del segle XIV i  amb el regnat de l’esmentat Pere el Cerimoniós augmentarà exponencialment. Així mateix, es creu que Osca ja existeixen dues esglésies al segle X – san Jordi de Boqueras i a l’alt de Pueyo de Sancho – dedicades al sant. També, en temps de Jaume I a les seves cròniques, es recullen dos aparicions miraculoses, una a Mallorca i l’altra a la coneguda batalla del Puig. Cal esmentar que Sant Jordi va ser el patró del regne de València des de la seua fundació.

Ferran Castelló Domènech. Maig 2016.




[1] ACV. Leg. 654.25
[2] GAVARA, Joan J. MIRA, Eduardo y NAVARRO, Miguel. Reliquie e reliquiari nell'espansione mediterránea della Corona d'Aragona : il Tesoro della Cattedrale di Valenza : [esposizione] Napoli ... 1998 = Reliquias y relicarios en la expansión mediterránea ... . Generalitat Valenciana, 1998.
[3] MARTÍN LLORIS, C., "Introducción a la orfebrería valenciana bajomedieval", en Archivo de Arte
Valenciano, 1999, pp.23-34.Página.27.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada